Merken, Modellen

Is uw Uniemerk of geregistreerd Gemeenschapsmodel klaar voor de finale Brexit?

Erika Kremeike

Erika Kremeike

e.kremeike@lioc.nl

Zoals de toetreding van een land bij de Europese Unie gevolgen heeft voor uw Uniemerk of Gemeenschapsmodel, heeft een uittreding van een land ook gevolgen voor uw Europees merk en model. Bij toetreding komt er een land bij uw Uniemerk of Gemeenschapsmodel, doorgaans merkt u daar weinig van dan dat er een bescherming is in een extra land. Maar hoe zit dat nu bij een uittreding? Zoals in het geval van het Verenigd Koninkrijk, die zich nu in de laatste fase van de “Britse exit” bevindt?

In het kort

De uittreding van het Verenigd Koninkrijk (VK) per 1 februari 2020 uit de Europese Unie heeft ook gevolgen voor de registratieprocedures van een Europees merk bij het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Er is momenteel een overgangssituatie van kracht tot 31 december 2020, weergegeven in het ontwerp van het terugtrekkingsakkoord.

Wat betekend dit voor mij?

Of uw merk of model klaar is voor de finale overgang hangt af in welke situaties van het registratieproces uw merk of model zich bevindt. Wij zullen de twee mogelijke situaties schetsen.

Situatie 1 – Heeft u vóór 31 december 2020 een volledig geregistreerd merk of model in handen, dan hoeft u verder niets te doen. Uniemerken en geregistreerde Gemeenschapsmodellen worden aan het einde van de overgangsperiode automatisch als nationale merken en modellen voor het Verenigd Koninkrijk van kracht. De inzet van de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is dat een Uniemerk en een Gemeenschapsmodel automatisch en kosteloos wordt geregistreerd bij het UKIPO en u dan dus niets hoeft te doen (art.54(a) en (b) terugtrekkingsakkoord). Pas als u het Uniemerk of Gemeenschapsmodel bij het EUIPO vernieuwt, moet u ook tegelijkertijd  het overeenkomstige merk voor het Nationaal register het UK Intellectual Property Office (UKIPO) vernieuwen.

Situatie 2 – Als een procedure voor de inschrijving van een Uniemerk of een Gemeenschapsmodel nog loopt aan het einde van de overgangsperiode, dus op 31 december 2020, dan geeft het Uniemerk en Gemeenschapsmodel geen bescherming meer in het VK. U kunt voor uw merk en model een aparte nationale aanvraag doen bij het Register van de Verenigd Koninkrijk. Als u dit doet binnen 9 maanden na 31 december 2020, behoudt u een recht van voorrang, dat wil zeggen, u behoudt daarmee de depotdatum van uw Uniemerk- of Gemeenschapsmodelaanvraag (art. 59(1) terugtrekkingsakkoord). Aan deze registratieprocedure zijn kosten verbonden en is dus actie vereist. Doet u niets dan vervalt uw recht in het VK. Indien u, uw Uniemerk of Gemeenschapsmodel door LIOC heeft laten registreren dan nemen wij contact met u op om de vervolgstappen te bespreken.

Duizelt het u of uw merk of model er wel klaar voor is? Neemt u gerust contact op voor een persoonlijk advies. U kunt ons bereiken op 040-3032148, via e-mail op info@lioc.nl of stuur ons hier een bericht.

Bron afbeelding: euipo.europa.eu