Merken

Niet vergeten bewaking van uw merk af te sluiten

Erika Kremeike

Erika Kremeike

e.kremeike@lioc.nl

Voor innovatieve bedrijven is een intellectuele eigendomsportefeuille van groot belang. Door het handhaven van de rechten kunnen onder andere de merken hun waarde behouden. Nadat het merk is geregistreerd, zult u zelf het merk moeten handhaven en inbreuk tegen moeten gaan. Wij kunnen hier u hierbij helpen doormiddel van een zogenaamde merkbewaking in te stellen. Bij uw merkregistratie bieden wij u een dergelijke bewaking voor het eerste half jaar kosteloos aan voor de regio Benelux. Zo kunt u bekijken of de bewaking en werkwijze bij u past.

Wat is bewaking van een merk?

Bij een bewaking wordt er continue achter de schermen in de gaten gehouden welke nieuwe merken mogelijk overeenstemmen met uw merk en daardoor wellicht inbreuk maken op uw merkrecht. Uw merk wordt met jongere merken vergeleken die worden aangemeld in de merkenregisters. Wanneer een mogelijke inbreuk wordt geconstateerd zullen wij u op de hoogte stellen via e-mail met een kort overzicht van de inbreukmaker(s) die zijn aangetroffen. Vervolgens kunnen we eventuele vervolgstappen bespreken. Zo kunt u bijvoorbeeld ervoor kiezen om direct actie te ondernemen doormiddel van een juridische brief te sturen of een oppositieprocedure te starten bij het Register.

Reikwijdte van de bewaking

U kunt zelf bepalen wat de reikwijdte is van uw bewaking. Hierbij kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel in de Benelux regio de bewaking uit te zetten. U kunt dit ook uitbreiden tot EU bewaking, wereldwijde bewaking, of bewaking in specifieke nationale landen naar keuze. Bij het bepalen van de meest belangrijke en efficiƫnte reikwijdte van uw bewaking kunnen wij u adviseren. Denk bij het bepalen van de regio aan de landen waarin uw merk geregistreerd is, waar producten worden gefabriceerd of waar de verkoop activiteiten liggen.

Er op tijd bij zijn is belangrijk

Het is van belang om een inbreuk makend merk tijdig op te merken. In de publicatieperiode van een merk kan men bij het Register nog op eenvoudige wijze bezwaar maken. Een bezwaar maken bij het Register in de vorm van een oppositieprocedure is altijd fijner dan een rechtszaak te starten. Na vijf jaar inschrijving van het merk zal men ook het merk moeten tolereren. En dat kan kwalijke gevolgen voor uw merk hebben.

Kortom

Belangrijkste punten om hieruit mee te nemen:

  • Niet vergeten bewaking merk af te sluiten
  • Bepaal een regio
  • Onderneem op tijd actie bij inbreuk

Wilt u meer weten over de bewaking van uw merk? Neem gerust contact op voor een persoonlijk advies. U kunt ons bereiken op 040-3032148, via e-mail op info@lioc.nl of stuur ons hier een bericht.

Foto door Scott Webb via Pexels