Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is niets anders dan een adres op Internet. Op de achtergrond bestaat een internetadres uit een unieke reeks cijfers die moeilijk te onthouden is, zoals 131.107.1.17, beter bekend als een IP-adres. Wanneer u echter een domeinnaam registreert, kunt u kiezen uit een letter/cijfercombinatie die u vrij kunt kiezen gevolgd door een extensie zoals .com of .nl. U kunt kiezen voor een extensie die iets zegt over een land of regio, zoals .nl of .eu, maar u kunt ook kiezen voor een generieke extensie zoals .com, .org of .biz.

Voorbeeld

U beschikt over het IP-adres 131.107.1.17 en heeft daarvoor de domeinnaam “uwmerk.nl” geregistreerd. Door uw domeinnaam is gekoppeld aan uw IP-adres kan een internetgebruiker uw website vinden door www.uwmerk.nl in te toetsen in plaats van 131.107.1.17. Het is ook mogelijk om naast een .nl domeinnaam nog een .com of een andere domeinnaam te registreren.


Waarom domeinregistratie?

Voor uw doelgroep ligt het voor de hand dat uw domeinnaam bestaat uit uw merknaam + een extensie zoals .com of .nl. Wanneer u de belangrijkste domeinnamen niet zelf registreert loopt u de kans dat kapers er met die naam vandoor gaan. Zij kunnen dan vervelende inhoud op de website plaatsen of de domeinnaam tegen hoge kosten aan u aanbieden. Ook al bent u niet van plan de domeinnamen te gebruiken kan het dus toch handig zijn om deze domeinnamen te registreren.


Registratieprocedure

U kunt de domeinnamen die u wilt laten registreren hier aan ons doorgeven. Nadat wij hebben gecontroleerd of de gewenste domeinnamen nog beschikbaar zijn zenden wij een verzoek tot registratie aan een registrar (tussenpersoon) die officieel bevoegd is om domeinnamen te registreren. Deze zal zorg dragen voor spoedige registratie. Een registratie moet vervolgens (twee)jaarlijks worden verlengd. Wij zenden u hiervoor tijdige herinneringen, zodat u steeds kunt beslissen of u nog langer interesse heeft in de domeinnaam.


Kosten

De kosten van een domeinnaamregistratie zijn als volgt:

  • .nl domeinnaam: 50 Euro
  • .com domeinnaam: 80 Euro

Conflicten

Wanneer een domeinnaam waarin uw merk voorkomt door een andere partij is geregistreerd die zelf geen merkrechten heeft en ook geen belang bij het bezitten van de domeinnaam, dan kunt u de domeinnaam mogelijk opeisen. Hiervoor bestaat snelle procedure. Neem hier contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.


Nieuwe domeinnaamextensies

Het aantal generieke domeinnaam extensies, zoals .com of .org, ook wel toplevel domeinnamen genoemd, zal vanaf eind 2013 geleidelijk aan worden uitgebreid van 22 naar bijna 700. Voorbeelden van nieuwe extensies zijn .accountant, .amsterdam, .hotel, .sex en .shop. 


Procedure en voorrangsrecht

Indien u de keuze heeft gemaakt om één of enkele van deze nieuwe extensies te registreren, is het van groot belang om na te gaan of u in aanmerking komt voor een zogenaamd voorrangsrecht. Merkhouders kunnen met dat recht gedurende dertig dagen nadat een nieuwe extensie is open gesteld voorrang krijgen bij registratie boven andere geïnteresseerden of domeinnaam-kapers. Om voor dit voorrangsrecht in aanmerking te komen moet uw merk voldoen aan een aantal eisen. Vul hier de gegevens over uw merk in en wij informeren u hierover kosteloos.

Vervolgens dient een verzoek om voorrang te worden ingediend bij het Trademark Clearinghouse. Dit kunnen wij voor u verzorgen vanaf 195 Euro. Nadat formaliteiten zijn afgerond ontvangt u een registratie van het voorrangsrecht. Een maand voordat een nieuwe extensie wordt opengesteld ontvangt u van ons een offerte voor de registratie van de domeinnaam. Bij interesse zullen wij de domeinnaam aanvragen. Indien er geen andere merkhouders met eenzelfde merknaam een aanvraag hebben ingediend, zult u binnen een tot twee maanden een bewijs van registratie ontvangen en kunt u de nieuwe domeinnaam gaan gebruiken.


Kosten nieuwe domeinnaamextensies

De exacte kosten voor een domeinnaam met één van de nieuwe extensies worden later dit jaar gepubliceerd. De verwachting is dat de kosten ongeveer gelijk zullen zijn aan die van een .com extensie.


Naar boven